marți, 6 ianuarie 2009

Hrana pentru pesti de acvariu

In cazul puietilor, hrana trebuie sa aiba intaietate, chiar daca obtinerea ei cere anumite eforturi, mai ales in perioada de iarna. Puietii trebuie hraniti cu hrana diversificata si usor de digerat.
Cea mai simpla hrana pentru puii de peste este cultura de infuzori. Pentru ca avaristul sa aiba in permanenta aceasta hrana, trebuie sa produca prin cultura cantitati de infuzori pentru puieti.
Dintre acestia, parameciul este o specie utilizata foarte des pentru hranirea puilor de peste. Marimea parameciului poate varia intre 0,15-0,25mm. Cultura parameciului trebuie sa fie cat se poate de pura, pentru ca inmultirea speciei sa se produca rapid.
Pentru inmultirea lui se va proceda astfel: se fierb 10-15 grame de fan intr-un litru de apa timp de o ora, dupa care se va dilua cu apa intr-un vas de sticla iar in acest lichid preparat se va introduce parameci alesi cu pipeta la microscop.
Temperatura necesara inmultirii paramecilor trebuie sa fie de 18-20°C. Prin diviziuni, in 7-8 zile, se vor forma numeroase colonii de parameci. Acestia se pot vedea si cu ochiul liber in straturile superioare ale vasului sub forma unor puncte albicioase care se misca.
Cultura obtinuta trebuie hranita de doua ori pe luna cu lapte fiert, adaugand cate cinci picaturi de lapte la fiecare 100 cm³ de apa. Cand vedeti ca apa din vasul de cultura s-a evaporat , completati imediat cu alta apa. Infuzia de fan poate fi inlocuita si cu bucati de napi, care nu trebuie fierti.
In cazul puietilor mai putin sensibili, infuzorii din acvariu se pot da ca hrana impreuna cu apa din vasul de cultura. La hranirea puietilor mai sensibili, acest lucru nu este permis, deoarece bacteriile din vasul de cultura pot pune in primejdie viata acestora. De aceea, se recomanda ca in acvariu sa se introduca numai parameci care constituie hrana, fara apa din vasul de cultura.
Cea mai simpla modalitate de a efectua aceasta operatie consta in asezarea unei hartii de filtru intr-o palnie in care se toarna cultura de infuzori. Aceste organisme raman fixate pe hartia de filtru, care se va introduce apoi in apa acvariului si se misca in toate partile, pentru ca apa sa poata spala infuzorii.

Puietii astfel alimentati se vor dezvolta repede si vor ajunge intr-un timp foarte scurt sa se hraneasca si cu mici crustacee ca de exemplu: dafnii, ciclopi, iar mai apoi sa treaca la viermi si crustacee mai mari.

Niciun comentariu:

  © oferte turism The Professional Template by Agentii de turism 2008

Back to TOP