vineri, 23 ianuarie 2009

Plante de acvariu

entru ca in afara de functia estetica pe care o au, plantele vii au un rol important intr-un acvariu de apartament fiind elementul ce il transforma intr-un ecosistem, chiar daca unul redus ca dimensiuni.

Fara mare greutate se poate observa ca pestii crescuti intr-un acvariu populat cu plante sunt mai fericiti si se reproduc mai des. De altfel unii pesti nici nu se pot reproduce intr-un acvariu lipsit de plante. Ele ofera ascunzisuri si hrana pentru puii nou nascuti ai multor specii marindu-le sansele de suprvietuire. De exemplu femelele pestilor vivipari, asaltate de masculi, se refugiaza adesea in plante unde prefera sa isi nasca puii. Unii pesti mai timizi perefera lumina filtrata de un strat dens de plante de suprafata. Sunt unele specii de pesti, mai ales cei de talie mare care vor manca plantele introduse in acvariu, printre acestia numarandu-se carasii, ciclidele mari. Totusi majoritatea pestilor vor lasa plantele neatinse.

Odata convinsi de necesitatea prezentei lor in orice acvariu, sa vedem care sunt conditiile pe care le solicita plantele: Imagini ale unor plante

* Lumina
* Substantele nutritive
* Dioxidul de carbon

Vitala pentru creasterea plantelor, lumina trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru ca rezultatul sa fie cel dorit, si anume o dezvoltare sanatoasa a plantelor si a pestilor din acvariu. Daca la prima vedere lumina solara pare de ajuns, la o analiza mai atenta vom vedea ca ea este cel mai adesea insuficienta sau chiar uneori nerecomandata pentru iluminarea unui acvariu. Solutia care ramane este folosirea iluminarii artificiale si cel mai adesea se recurge la folosirea tuburilor fluorescente. Acestea sunt mai economice decat becurile incandescente si nu degaja o cantitate prea mare de caldura ce ar putea deranja pestii sau chiar distruge accesoriile acvariului. In curand veti gasi aici informatii despre cum trebuie luminat intr-un mod cat mai eficient un acvariu si chiar cum sa construiti singuri un sistem de iluminare pentru acvariu bazat pe tuburi fluorescente.
Sus

Odata bine iluminate, plantele vor putea sa produca procesul de fotosinteza prin care se hranesc. Dar pentru asta ele au nevoie de substante minerale pe care sa le proceseze. Plantele utilizeaza ca hrana deseurile produse de catre pesti si alte vietuitoare acvatice, astfel ca, daca un acvariu fara plante este unul dezechilibrat, nici unul ce nu contine decat plante acvatice nu este o idee prea buna.

Substantele nutritive pe care le folosesc plantele, nitratii, sunt rezultat al descompunerii resturilor de alimente, excrementelor pestilor. Astfel ele elimina din apa substante a caror prezenta in cantitati mari poate deveni periculoasa pentru viata pestilor. De asemenea plantele au nevoie de fier care poate fi introdus in acvariu sub forma unor baghete sau bile de laterita ingropate in substrat, la radacina plantelor. Se pot folosi si substante lichide (ingrasaminte speciale pentru plante) dar acestea au o eficienta redusa deoarece sunt eliminate usor de sistemele de filtrare ale acvariului.
Sus

Dioxidul de carbon este produs de catre respiratia pestilor si este necesar plantelor care elimina in schimb oxigen. Prezenta plantelor reduce foarte mult concentratia de bioxid de carbon din apa. Totusi daca acvariul nu este bine aerat si in el se afla prea multe plante sau pesti pot sa apara probleme. O suprapopulare a acvariului cu pesti poate sa duca la o concentratie sporita de dioxid de carbon si o lipsa de oxigen. Trebuie luat in consideratie si faptul ca in lipsa luminii plantele consuma oxigen si elimina dioxid de carbon. Se poate ajunge si in cealalta extrema: datorita unui numar mic de pesti fata de numarul plantelor poate sa apara un deficit de bioxid de carbon si unii crescatori de plante acvatice folosesc sisteme ce introduc dioxidul de carbon in apa, dar acestea nu sunt necesare unui acvariu obisnuit.
Sus

In curand veti gasi aici in afara de imagini si date despre cateva din cele mai populare plante de acvariu. Pana atunci puteti afla date despre cateva dintre ele vizitand site-ul lui Andrei, sectiunea Articole.

Niciun comentariu:

  © oferte turism The Professional Template by Agentii de turism 2008

Back to TOP