joi, 15 ianuarie 2009

Pesti acvariu

Acesti pesti sunt originari din China si au fost adusi in Europa in anul 1969 de catre biologul francez Gerauld, fiind primul acvarist care a reusit reproducerea acestei specii de pesti. In apele naturale din tara natala poate atinge o lungime de 10 cm iar in acvariu ajunge la 7-8 cm.

Acesti pesti sunt cunoscuti pe piata acvaristica sub numele de “pestele - paradis” datoritaMacropodus opercularis coloritului sau variat. Corpul acestor pesti este fusiform cu aripioare foarte lungi si mari, la mascul avand o lungime de 8 cm, iar la femela este ceva mai mica. Acesti pesti au o culoare roscata - verzuie sau roscata - albastruie cu dungi transversale verzi sau rosii. In perioada reproducerii, coloritul la acesti pesti devine mai strident, dandu-i un aspect mult mai notoriu.

Acesti pesti prefera apa de 22-25° cu o duritate de 6-10°DG. In substratul acvariului se vor sadi plante ca Cryptocorphyne si Hygrophyla iar la suprafata Ceratopteris.

Macropodus opercularisSunt pesti destul de energici, care nu pot trai in buna intelegere cu alte specii deoarece le musca aripioarele, iar pe cele mai mici le mananca. Atinge maturitatea sexuala la varsta de 6 luni. Pentru reproducerea acestor pesti se va folosi un bazin de 20-30 de litri, in care se va turna apa obisnuita de la robinet, ridicand-o la o temperatura de 24-25°C. Lunile aprilie si mai sunt cele mai bune pentru reproducerea acestor pesti.

Astfel in acest bazin se vor sadi plante care constituie un ascunzis bun si pentru femela. Jocul nuptial al acestor pesti consta in fugarirea femelei de catre mascul dintr-un colt intr-altul al acvariului, gasindu-si apoi un loc liber deasupra apei, pentru a construi un cuib din spuma. Constructia cuibului la acesti pesti poate dura si 1-2 zile, timp in care masculul nu mananca nimic.

Femela depune o ponta de 600-800 de icre rosietice in timp de 2-3 ore. Nu dupa mult timp masculul isi aduna icrele din apa si le ascunde in cuib. Din acest moment femela trebuie scoasa din acvariu deoarece masculul n-o mai suporta, dorind sa-si pazeasca singur cuibul. Eclozarea larvelor de pesti dureaza 24-36 de ore iar dupa 3-4 zile incep sa paraseasca cuibul. Acum si masculul trebuie inlaturat deoarece nu lasa puii de pesti sa paraseasca cuibul. Hranirea puietului se face la inceput cu hrana microscopica, iar mai tarziu cu mici crustacee si larve.

Dupa atingerea maturitatii sexuale, acesti pesti se reproduc de mai multe ori pe an la intervale de 15-20 de zile. Pentru ca acesti pesti au o atitudine agresiva este indicat sa vietuiasca singur in acvariu.

Niciun comentariu:

  © oferte turism The Professional Template by Agentii de turism 2008

Back to TOP